Maria van Zanten (51) heeft het lijnen na twintig jaar eetstoornissen afgezworen en helpt nu andere vrouwen om hun emotie-eten of eetstoornis achter zich te laten.

“Op mijn zestiende zat ik niet lekker in mijn vel; ik ging meer eten om mezelf te verdoven, totdat ik twee kilo zwaarder was geworden. Dat moest er weer af! Ik ontwikkelde hierbij een eetstoornis.

Twintig jaar had ik periodes met afwisselend anorexia en boulimia. Rond mijn veertigste werd ik gegrepen door het boek Uit de ban van eetbuien door Joanna Kortink. Ik nam contact met haar op. Van haar leerde ik om de eetstoornis te scheiden van wie ik ben. Ik ben niet de eetstoornis. In die periode bleef ik maar aankomen, wat ik ook deed. De orthomoleculair dietist die ik raadpleegde, leerde me dat ik puur en onbewerkt moest eten, meer vetten en geen light producten. Binnen drie maanden viel ik af en ging de knop om.

Sindsdien heb ik het lijnen afgezworen, ik ga liever voor een fijnere levensstijl. Ik word er blij van dat mijn lichaam vrij kan dansen en van de liefde kan genieten. En ik kan kleding kopen zonder mezelf af te kraken, van eten genieten zonder me schuldig te voelen en samenzijn met mensen zonder steeds bezig te zijn met het volgende eetmoment.

Die rust in mijn hoofd is het mooiste wat ik had kunnen krijgen.